Ja, nu duurt het allemaal wel lang hè! Dat vinden wij ook. En onze ogen pikken als we zien hoe vuil jullie auto’s zijn 😱
Een propere wagen geeft je niet alleen een fijn gevoel, het is ook veiliger: je bent zichtbaarder in het verkeer, je sensoren en camera’s worden niet belemmerd door vuil en je verlengt de levensduur van je lak (àls je hem op de juiste manier behandelt!).
We geven je graag enkele tips om samen deze periode te overbruggen. Als je in de mogelijkheid bent, was jouw auto dan eens zelf met de hand. Dit zijn de belangrijkste zaken om rekening mee te houden:
BENODIGDHEDEN
- 💦 Water. Idealiter via de tuinslang, zodat u het water gericht kan laten stromen. Een gieter is een goed alternatief.
- 🗑️ Twee emmers met water. Regenwater is top, want dat bevat geen kalk.
- 🧺 Eén of meerdere microvezelhandschoenen of -doeken. Gebruik geen harde (schuur)spons of zeemvel! Die maken krassen.
- 🧴 Speciale autoshampoo. Als je dit niet in huis hebt, gebruik dan een ph neutrale zeep. Gebruik geen Dreft of andere ontvetter. Als je wax op de lak hebt (bv. via ons SUPER en/of ALL IN wasprogramma), deze zal de waxlaag verwijderen. En dat terwijl dat laagje net dient om de lak tegen vuil te beschermen!
- ⛅ Een plekje in de schaduw. Zo droogt je wagen niet te snel op tijdens het wassen. Als je geen schaduwrijke plek ter beschikking hebt, dan werk je best in stappen, per paneel.
- 🧺 Een goede droogdoek vergemakkelijkt en versnelt de taak van het drogen van je wagen. Gebruik een microvezeldoek, of misschien heeft u wel een wafeldoek in huis, die is ook geschikt! Laat je wagen niet ‘in de lucht’ opdrogen. Zo blijf je vegen en vlekken zien.
- ⛔ Deze dingen laat je absoluut achterwege: een aftrekker, een schuurspons, een zeemvel, ontvettende zeep (bv. Dreft), bijtende reinigingsproducten, schurende reinigingsproducten (bv. Cif).
STAPPENPLAN
- Begin met de velgen, banden, wielkassen en deuropeningen. Deze plekken zijn vaak het vuilst. Je kan hier best een aparte handschoen of doek voor gebruiken, zodat je de rest van de wagen niet vuil maakt met het vuil van de wielen.
- Spuit dan de rest van de wagen eerst helemaal af. Hoe meer vuil je op voorhand kan verwijderen (zonder te schrobben!), hoe beter. Doe dit met de tuinslang of de gieter. Als je met een hogedrukreiniger werkt, houdt de kop dan niet te dicht bij de lak om schade te vermijden.
- Vul de twee emmers met water. Eén van de emmers vul je met proper water, de andere is voor water met de shampoo. Vul de emmer eerst met water en voeg dan pas de shampoo toe, niet andersom. Het is de bedoeling dat de vuile handschoen altijd uitgespoeld wordt in de emmer met water, en er dus geen vuil terecht komt in het proper sopje met shampoo. Verschoon regelmatig het water, als je ziet dat dit vervuild geraakt.
- Begin de wagen in te zepen met grote lange bewegingen in de lengte richting. Begin met het dak en werk dan naar beneden (motorkap en achterkant). Eindig met de zijkanten, deze zijn vaak het vuilst).
- Wanneer er hardnekkig vuil op de wagen zit dat er niet afgaat met normaal wassen probeer dan niet te schrobben of te krabben! Het kan zijn dat dit vuil zich aan de lak gehecht heeft. Schrobben zal de schade alleen maar erger maken.
- Spoel de zeep weg met de tuinslang of gieter. Als je niet in de schaduw kan werken, zal je dit regelmatig moeten doen (per paneel). Anders kan de zeep opdrogen en dat zorgt voor vlekken. Zorg dus dat de zeep altijd goed weggespoeld wordt.
- Droog de wagen zorgvuldig en voorzichtig af. Ook hier geldt: niet schrobben. Met een droge microvezeldoek kan je heel veel water wegnemen.
- Bewonder het resultaat! It’s time to shine ✨
SPECIALLEKES
- 🐦Vogeluitwerpselen. Deze kan je best verwijderen van zodra je ze opmerkt. Leg een nat doekje op de vlek, zodat deze wat kan losweken. Neem het vuil voorzichtig weg met een zacht doekje (bv. nat wc papier), zonder te vegen. De harde deeltjes kunnen krassen veroorzaken. Als de vogeluitwerpselen te lang op de lak blijven zitten, kunnen deze blijvende schade teweegbrengen en die krijgt u er met geen enkel product meer uit. Dan moet u de lak laten polijsten.
- 🦟Insecten. Spuit de droge wagen in met insectenreiniger. Laat even inwerken en veeg weg met een zachte doek.
- 🍯Hars. Gebruik geen bijtende producten. Als je de hars niet weg krijgt met water en zeep, koop dan een speciale harsverwijderaar. Probeer verder uw wagen zo weinig mogelijk onder bomen te parkeren.
- ⚪Kalk kringen. ‘Verse’ kalkringen kan u proberen te verwijderen met een beetje ontkalker zoals Antikal of badkamerreiniger. Kringen die al langer op de lak zitten, geraken niet zomaar meer weg. Die kan u eruit laten polijsten.
- ❗️BELANGRIJK: NOOIT SCHROBBEN!
TOCH LIEVER WACHTEN?
Zie je het niet zitten om deze zware taak op jou te nemen? 😄Dan kan u hopelijk snel weer bij ons in de wasstraat terecht. Wij staan te springen om al jullie vuile auto’s weer te doen blinken!
Je kan bij ons terecht voor:
- Zeer kwalitatieve wasprogramma’s in onze automatische wasstraat – bekijk hier onze wasformules.
- Gratis stofzuigen na elk wasprogramma, met sterke en flexibele stofzuigerarmen.
- Een binnenreiniging van jouw wagen. Dit is een supplement bovenop het wasprogramma. Enkel op afspraak!
- Lakcorrecties. Heb je beschadigingen op de lak van je wagen? Ingedroogde vogelpoep? Krasjes? Wij kunnen deze eruit polieren. Neem even contact met ons op om de schade te bekijken.
- Reinigingsproducten: insecten- en harsverwijderaar, ruitenreiniger, microvezeldoekjes, dashboardspray, cockpithandschoenen, enz. Deze zijn verkrijgbaar aan onze kassa en in onze automaten.